Egy mozibuzi kultnaplója

Minden, ami mozgókép, irodalom, geekség.

Az illeszkedés mestere - Rogue One: A Star Wars Story (2016)

rogue-one-08.jpg A tavalyi nagy visszatérés, az Ébredő Erő mintha kettészakította volna az addig sem egységesnek kinéző univerzumot. Nosztalgia ide vagy oda, a Jurassic World szintű hajbókolás nem mindenkinél váltotta ki ugyanazt az összehasonlíthatatlan érzést, amikor a szívizom összerándul, a könnyek pedig puszta boldogságból potyogni kezdenek. Mert bizony 2005 eléggé rég volt, és adta már magát egy újabb felvonás lehetősége. Ezután pedig valamennyien próbáltunk szkepticizmus nélkül beülni a Zsivány Egyesre, valahol a büfé körül, vagy a terem előtt hagyni minden aggodalmunkat...mert a Zsivány Egyes a Jedi visszatér óta a legjobb Star Wars film, de messze az egyik legjobb háborús dráma, amit mostanában készítettek.

Ez azért meglepő, mert egy olyan történetből filmet készíteni, aminek tudjuk a végkimenetelét, hiszen rongyosra néztük az eredeti trilógiát, egyszerűen elképzelhetetlennek, sőt, lehúzásnak tűnt. Ennek ellenére a Disney-nél egy igazán érdekes marketing-hadjáratba kezdtek, és a Zsivány Egyes után nem vagyok benne biztos, hogy a fiatal Han Solóról készülő produkcióval kapcsolatban ignoráns tudok majd maradni.rogue_one_3.jpgMert a produkció története egészen pontosan akörül forog, hogy a fiatal Jyn Erso (Felicity Jones) szülei még az ókorban, pontosabban csak az édesapa (Mads Mikkelsen), a Birodalom kezei között munkálkodott, ám amikor rájön, hogy miféle dolgok mennek ott fent a magasban, dezertált. A család remete életét egy nap megzavarja az egykori főnök úr, Crenic (Ben Mendelsohn), aki erődemonstrációval, akarom mondani hat-hét rohamosztagossal akarja rávenni, sőt megparancsolni a férfinak, hogy térjen vissza, és folytassa munkáját, hogy végre befejezhessék a Halálcsillagnak keresztelt szuperfegyvert. A férfi elhurcolásával a gyermek egyedül marad, felcseperedik, és gyorsan az ellenállás, a lázadók bűvkörében találja magát, akiknek egy a céljuk: elpusztítani a mindent elsöprő és rezsim alá hajtó fegyvert, mielőtt még a Birodalom totalitárius diktatúrába nem kezd.

Biztosan érezhető, hogy mivel pontosan tudjuk a dolgok végkimenetelét, Gareth Edwards és az írók könnyen beleeshettek volna abba a hibába, hogy rutinszerűen levezényelt biztonsági játékkal viszik végig a hosszú, eddig nem ismert diadalmenetet, ami eszméletlenül sok erényt rejt magában. A Zsivány Egyes nem csak az év egyik legnagyobb meglepetése, de az egyik legjobb háborús "dráma", ami mostanában a moziban landolt. Szerencsére a Star Wars világára jellemző "mindenki vagy fekete, vagy fehér"- ideológiát még a jegyzetfüzetből is jó erősen kiradírozták, hogy nyoma se maradjon, így kaptunk egy igazán emberi, esendő világot, melyben bizony hullanak a tagok a szembenálló táborokból egyaránt.rogue_one_2.jpgEzért jár a gratuláció a Zsivány Egyesen dolgozóknak, ugyanis hét rész is kevés volt ahhoz, hogy a karakterek munkálkodásai során azt érezhessük, ez és ez bizony nem olyan makulátlan személyiség, tett már rosszabbat is életében, mint egy csomag gumicukor ellopása a sarki boltból. A lázadók nem tisztalelkű, igazukat védő csoportosulás, akiknek eddig hittük őket. A jó ügy érdekében bizony ők is tesznek elég kemény dolgokat, ennek ékes példája a Diego Luna által alakított Cassian Andor. Az újítások egyike, amiért szintén hálásak lehetünk és megnyugodva hagyhatjuk el a mozitermet, hogy bepillantást nyerhettünk a lázadók közötti csoportosulásokba is. Eddig valószínűleg sokunk úgy tekintett a harcos szembenállásra, mint egy egységes, a zsarnok elnyomás ellen fellépő szervezett csapatra, viszont most derült csak ki igazán, hogy frakciók szembenállása nehezíti eggyé válásukat.

Egyeseknek ez a mélységű történet egyébként eléggé alibinek fog hatni. Végül is A-pontból B-pontba való eljutás a cél, viszont egyáltalán nem olyan egyértelmű a történet viszonylagos egyszerűsége, mint amilyennek elsőre tűnik. Az egész világ megformálása teszi olyan háború előtti feszült toporgássá, aminek hatására bármikor felrobbanhat az univerzum és elkezdődhet a mindent felemésztő, súlyós emberáldozatokat követelő nyílt szembenállás. Minden jármű, helyszín, színkezelés a szürkés, fehéres, kopottas eredeti trilógiához nyúl vissza, erősen retró érzetet adva a filmnek. A Zsivány Egyes ezért tud ilyen gyönyörűen illeszkedni a sorba lelki szemeink előtt.rogue_one_6.jpgBár a torta természetesen nem tökéletes: a film kezdése egészen döcögőssé teszi az egyébként később magára találó tempót. Majdnem abba a hibába esett, mint a John Carter néhány évvel ezelőtt, hiszen annak is túl sok kezdeti információval kellett ellátnia a nézőt majdhogynem követhetetlenné téve a sztorit. Nem annyira érezhető a probléma, mint az említett példánál, de kapkodó üzemmódban kell ledarálniuk a film expozícióját, hogy minden lehetséges elem benne legyen a tervrajzokért induló csapatka beszivárgásában.rogue-one-45.jpgApropó, a csapat. A másik kisebb sóhajtozás oka pont ők lehetnek annak ellenére is, hogy egészen magas diverzitású az összkép, a vehemens Jyn Ersótól a vak Chirrutig. Érezhetően sok energiát öltek a karaktermegformálásba az írok, minden megmozdulásuknál együtt tudunk érezni velük, mégsem keltik azt az érzést, hogy eleget tudunk róluk. Persze az egész koncepciót is felfoghatjuk úgy, hogy a Zsivány egyes egy olyan történetet mesél el, ami látszólag nem olyan nagyívű, hogy a kánonba közvetlenül illeszkedhessen. (Pedig az egyik legigényesebben összetett spin-off még így is, amit eddig készítettek.) Végtére is "csak" egy csapatnyi lázadó próbál suttyomban beszivárogni valahova, a lehető legnagyobb figyelemeltereléssel.

Szóval minden ízében oldschool film a Rogue One, és a legjobb dolog, ami két számozott rész között történhetett. Minden szegmense a helyén van, minden illesztés, ami a harmadik és negyedik epizód közötti kapcsot jelenti, tökéletes, és momentumaiban inkább a magasba emelt eredeti trilógia csúcspontjait villogtatja meg, mint az előzményét. A Disney bátor attitűdje még a végén egy sor meglepetésfilmet fog eredményezni?

A bejegyzés trackback címe:

https://egymozibuzi.blog.hu/api/trackback/id/tr6112076841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Egy mozibuzi kultnaplója

Érdeklődési köreimben elszenvedett élményeim mondatokká formált kivonatai

Friss topikok

Címkék

2016 (7) 6/10 (7) 7/10 (4) akció (8) amerika (4) animáció (6) animációs film (4) dráma (8) fantasy (4) film (16) horror (4) kaland (5) kritika (20) movie (17) sorozat (5) thriller (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása