Egy mozibuzi kultnaplója

Minden, ami mozgókép, irodalom, geekség.

Az erőlködés művészete - Suicide Squad (2016)

suicide-squad.jpgA DC az utóbbi időkben borzalmasan rossz lóra tett elhamarkodott filmkészítési technikáival. A Man of Steel egy átlagos eredettörténet volt, nem túl megszokott nézőpontból tálalva, de néhány idegtépő momentumát leszámítva még filmként tudott működni. A következő projekt azonban legtöbbünknél kiverte a biztosítékot: Batman v Superman már a marketinggépezet áldozata lett. Annyira erősen, annyira nagyon akart valamit adni, hogy végül egy önmaga dagonyájában vergődő, elnyújtott kliséparádé lett. Ezek után pedig jött az utolsó arcon csapás, miszerint a Suicide Squad kivételesen erős reklámanyagai egy fájdalmasan középszerűen, már-már gyengén rendezett, vágott és összetett videoklip-gyűjteményé állt össze.

ss-05177r.jpgIgazából csak sajnálni tudom a nagy múltra visszatekintő képregénycéget, ugyanis minden lehetősége megvolt, és meg is van rá, hogy a kezei között őrizgetett történetek egyszer értékelhető formában köszönjenek vissza majd a mozivásznakról. Viszont ez csak úgy lenne lehetséges, ha a cég félreteszi óriásinak tűnő lemaradását a Marvellel szemben, és saját utat keresve épít univerzumot. A faszveregetésben egyébként sem tudna már részt venni: társa egyszerűen, és ésszerűbben nyúlt egy világ felépítéséhez, idáig pedig nem két-három filmen vezet az út.

Ennek lett áldozata természetesen a Suicide Squad is, aminek valójában a DC legmarvelesebb filmjének kellett volna lennie. Értem ezt úgy, hogy a szupergonoszokból álló különítmény tagjainak kőkemény humorforrásként kellett volna funkcionálniuk néhány jól irányzott arcon csapás közepette. De a film már az első perceitől kezdve kényszeresen erőlködik, így borítékolva két óra kényelmetlen székben feszengést a nézőnek.

suicide-squad-trailer-image-8.pngMert egyébként a szupergonoszokból álló csapat történetét nem nevezném kimondottan rossz filmnek. Van itt néhány egészen érdekes alakítás, végtére a vizuális effektek sem mondanak csődöt, csak minden pozitívumra legalább három idegesítő momentum is jut, ami a végén görcsbe rándult gyomorra emlékeztető érzést válthat ki. Kezdve a film indításával: innen is üzenném a DC-nek, hogy a videoklipszerű kisfilmekben tálalt eredetsztorik pörgetése menő, neonos megvalósításuk kimondottan eredeti ötlet, viszont képtelenek arra, amire hivatottak volnának. Nincs az a néző, aki ezekből a pillanatokból azt érezhetné, hogy ismeri a karaktereket, azokat ugyanis listaszerű bulletpointokba szedve nyújtják oda nekünk, Akad egyébként egy-két karakter (Harley Quinn, Deadshot, Diablo), akikre mintha egy kicsit jobban koncentrálna a film, de a legalább nyolc főből álló csapat vészesen semmilyen képet mutat, néhányuk csak mutatóba, vagy feláldozható csaléteknek van a film első harmincöt percében. Ja, én kérek elnézést, hogy egyébként is ez a szerepük.

ssttwo55.jpgA karaktermegformálás egyedül Will Smith-nél és Margot Robbie-nál működik úgy isntenigazából, hiszen a többiek egészen egyszerűen nincsenek megírva. Ami baj, mert Diablo, vagy éppen Killer Croc is érdekes lehetne, de egyikük legizgalmasabb háttérsztorija helyett csak skiccet kapunk, és a legtöbbjük jelleme kimerül két viccesnek szánt beszólásban. Ami néha ugyan működik, ezt el kell ismerni.

A Suicide Squad egy egészen energikus film, amitől nem lehet elvenni a stílusát, viszont annyira sokat akart markolni, hogy ez egyértelműen nem sikerült neki. Így volt ezzel a rendező is: David Ayer fejére valószínűleg fentről rákoppintottak, hogy ne felejtsen el egy órás expozíciót forgatni, majd a maradék egy, egy és negyed órát kényelmes meneteléssel, ötlettelen akcióbetétekkel, jól zengő dalokkal, és egy vállalhatatlan gonosszal töltse meg. A forgatás, szkriptírás itt akkora felügyelet alatt lehetett, hogy minden jól kinéző, ötletes gondolatot újragondoltak, és cserébe ezt a középszert kaptuk.

maxresdefault.jpgA probléma ezért érződik ekkorának: nincs itt akkora baj, amennyire a tengerentúli kritikusok, és úgy össz egészében a kritikusok ki voltak akadva, inkább csak tenyérviszketősen bosszantó az, hogy Suicide Squadból ennyit tudtak összeböfögni nekünk. Ez a történet kicsikét többet rejt magában: egy diszfunkcionáló csapatot, akik egyébként egymás torkának mennek, ha kell, és mindössze a testükbe helyezett bomba akadályozza meg ezt. A Suicide Squad hovatovább jobban működhetett volna egy kicsit bevállalósabb besorolással is, de már azért is hálálkodtunk volna, ha a kevesebb néha több elvét követve megismerhetjük a tagokat...és kapunk egy olyan főgonoszt Joker képében, aki nem csak öt perc erejéig parolázik az egyik karakterrel, mert ez így kevés.

Nehéz jövője lesz így a DC-nek, de önmagának ásta meg a sírját. A Suicide Squad sok minden lehetett volna, így viszont csak az a film kerekedett ki belőle, ami 2016-ban az egyik legnagyobb hype-ját és botrányát érdemelte ki. Sajnos ettől sem a minősége, sem a megítélése nem fog nőni. Kár érte.

A bejegyzés trackback címe:

https://egymozibuzi.blog.hu/api/trackback/id/tr2212125141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

capor_ 2017.01.15. 20:31:40

A tavalyi ev legrosszabb filmje volt szamomra.

common 2017.01.15. 20:52:06

Sajnos most egyet kell értenem a kritikával.

Egy mozibuzi kultnaplója

Érdeklődési köreimben elszenvedett élményeim mondatokká formált kivonatai

Friss topikok

Címkék

2016 (7) 6/10 (7) 7/10 (4) akció (8) amerika (4) animáció (6) animációs film (4) dráma (8) fantasy (4) film (16) horror (4) kaland (5) kritika (20) movie (17) sorozat (5) thriller (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása