Egy mozibuzi kultnaplója

Minden, ami mozgókép, irodalom, geekség.

Gyermeki biblioterápia - The Book Thief / A könyvtolvaj (2013)

bookthief2.jpgNem sok film meri azt az ütőkártyát kijátszani, hogy a maga a Halált teszi meg narrátornak, és jelenti ki könyörtelenül, hogy előle senki sem menekülhet. A könyvtolvaj pontosan így vezeti be a nézőt az 1939-es Németországba, ahová egy fiatal kislány kíséretében léphetünk be, akit örökbefogadó szüleihez fuvaroznak.

Számára itt minden új, meg kell tanulnia együtt élni ezekkel az idegen emberekkel, valamint bele kell simulnia abba a politikai helyzetbe is, melynek feje maga Adolf Hitler volt. Liesel Meminger nevelőszüleinél tanul meg olvasni, majd a könyvek, és az elmesélt történetek tartják benne az életet, hogy túlélje a hétköznapi megpróbáltatásokat. Közvetve ugyan, de belecsöppen a második világháborúba, átéli, hogy milyen borzalmakkal jár, egyúttal a helyzet megköveteli, hogy gyermekből napról napra váljon felnőtté, ugyanis csak ez biztosítja számára a túlélést.

Markus Zusak ausztrál író bestsellere egy olyan kegyetlen világot szolgáltatott Bryan Percival rendezőnek, melyben egy gyermeknek meg kell tanulnia a felnőtté válást egy idegen környezetben, ahol ráadásul háború dúl. Percival A könyvtolvaj című filmje, ha nem is teljesen hiteles, de mindenképpen figyelemreméltó történetet mesél el egy Liesel Meminger nevű kislányról, aki gyakorlatilag bármelyik gyermek lehetne a második világháborús Németországban. Nevelőszülei ugyan szeretettel egyengetik életét, viszont hozzá is eljutnak a nácizmus, kommunizmus felfogásai, megtudja, hogy milyen amikor saját pincéjükben kell rejtegetniük egy zsidó fiút, és hogy mit tesz az elhúzódó küzdelem a családdal és az élettérrel.bookthief1.jpgMit tehet egy fiatal kislány ezekben az időkben? Barátot keres, és olyan cselekvésbe kezd, mely feledteti vele a borzalmakat. Így tanul meg Liesel olvasni a nevelőapukájától, aki meg szeretné számára könnyíteni a teljesen idegen helyzetet, könyvszeretete pedig olyannyira kibontakozik, hogy már-már a biblioterápia határára téved.

A könyvtolvaj vitathatatlan erőssége, hogy a történelmi pontatlanságai ellenére, valamint hogy néhányszor túlzottan is hatni akar a nézőjére, megmarad egy érdekes történetnek, melyben kiváló színészek szimpatikusan megírt szerepeket játszanak el. A forgatókönyv és karakterek megformálóinak érdeme, hogy a maga 130 percével minden további nélkül leköti a nézőt.

A film elején a Halál elmeséli, hogy nem tudja pontosan miért, de Liesel felkeltette az érdeklődését, pont, mint a miénket. A fiatal lány karaktere ártatlanságával és visszafogottságával lopja be magát a néző szívébe, az őt alakító színésznő viszont nincs mindig a helyzet magaslatán. Néha úgy érezhetjük a játékát nézve, hogy a korábban vázolt jellemvonásai mögé menekül olyan helyzetekben is, amikor egészen máshogy kellene viselkednie. Szerencsére ez nem csorbítja a film vitathatatlan érdemeit, a fiatal színésznő mellett pedig Geoffrey Rush is megjelenik a szerethető apafigura képében, valamint Emily Watson házsártos, ám gondoskodó anyaként.bookthief4.jpgAz aranyos és gyermeki kisugárzás az egész film alatt érezhető, ez a hangulat tudatosítja, hogy csak így lehet ilyen borzalmakat túlélni, amik Liesellel történnek. Az viszont már egyértelműen a film gyenge pontja, hogy a szereplők ál-német kevert akcentussal beszélnek, valamint, hogy a kislány angolul tanul meg olvasni, méghozzá angol könyveket fog később is forgatni a korabeli Németországban. Ezen a ponton valószínűleg több néző is fel fog felhördülni, de nem szabad ennyi alapján szétcincálni A könyvtolvajt.mv5bmtqymtc3nzqwov5bml5banbnxkftztgwnda3ntewmde_v1_sy1000_cr0_0_1499_1000_al.jpgKicsit tévéfilmes hatása van, történelmileg sem teljesen állja meg a helyét (bár a díszletek, ruhák, hétköznapi helyzetek terén egészen példás munkát végeztek), mégis bájos alkotás, és komoly mondanivalója van. Általa egy gyermek lelkét ismerhetjük meg, aki megélte a háborút, annak minden borzalmával együtt úgy, hogy új szülőket kellett megszoknia, mégis kitartott. A könyvek iránti rajongása tartotta életben egy olyan világban, ahol gyorsan változtak a mindennapi körülmények, és tényleg harcolni kellett a túlélésért.

A bejegyzés trackback címe:

https://egymozibuzi.blog.hu/api/trackback/id/tr2212155727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Egy mozibuzi kultnaplója

Érdeklődési köreimben elszenvedett élményeim mondatokká formált kivonatai

Friss topikok

Címkék

2016 (7) 6/10 (7) 7/10 (4) akció (8) amerika (4) animáció (6) animációs film (4) dráma (8) fantasy (4) film (16) horror (4) kaland (5) kritika (20) movie (17) sorozat (5) thriller (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása