Egy mozibuzi kultnaplója

Minden, ami mozgókép, irodalom, geekség.

Karmok és ölelések - Teen Wolf Season 1 (2011-)

teen-wolf-2011-banner_1.jpgAz MTV szó hallatán valószínűleg mindannyiunkban egy sor mai tinédzser képe sejlik fel, ahogy borzalmas popzenékre rángtóznak, felnőttnek képzelik magukat és megkérdőjelezhetően felvizezett alkoholos italt fogyasztanak piros partipoharakból. Mert ugye Amerikában ez a divat és az MTV saját gyártású sorozataiban is szereti ezt a felállást továbbörökíteni. Nincs ez máshogy a Teen Wolf esetében sem; a kérdés már csak annyi, hogy a '85-ös Ifjú farkasember sorozatváltozata tartogat-e újdonságot a mostani generációnak, vagy belehal a téma kliséibe és ezerszer látott követelményeibe?

teen_wolf_s01e01_kissthemgoodbye_net_1217_1.jpgLátva az első évadot, ezt a kérdés egészen egyszerűen tisztázni lehetne: aki az elején feladja, az nem fogja elkapni azt a lényeget, amiről ez az elsősorban tinikre szabott sztori szól. Viszont hibáztatni sem tudnám, aki izgalmasabb címeket választ ehelyett, mert az első néhány rész komoly törést okozhat bármelyik szofisztikáltabb nézőben.

A 2011-ben induló sorozat nyíltan a fenti bekezdésben említett Michael J. Fox-os farkasember történet sorozattá alakítása, természetesen mai köntösbe öltöztetve. Komoly ráncfelvarrás történik történeti értelemben és a farkasmitológiát illetően is. Amíg az elődben az akkora követelményeknek megfelelően a kosárlabda számított státusszimbólumnak a sportágak között, itt már lacrosse-ra cserélték le, és a kornak hála, mindenki nyomja az okostelefonját, amennyire csak tudja.teen_wolf_s01e12_kissthemgoodbye_net_0437.jpg Scott McCall (Tyler Posey) tipikus tinédzserként tengeti mindennapjait hiperaktív barátja, Stiles (Dylan O'Brian) oldalán, amíg a kisvárosi nyugalmat egy haláleset zavarja meg. A két fiú privát nyomozásba kezd, és ennek végkimeneteleként Scottot egy addig ismeretlen állat támadja meg. A harapás folyományaként a fiú érzékei kifinomodnak, és meg kell tanulni uralni a testét és önmagát, különben óhatatlanul is kárt tesz a körülötte élőkben. A farkasélet azonban nem éppen könnyű: képbe kerül egy szerelmi szál, egy rakás vadász, akik modern tiszogatókként akarnak leszámolni a fajta összes egyedével, valamint a titokzatos élőlény kilétére és motivációira is fény derül, hogy miért volt szükség az átváltozást elindító harapásra.

Ami a lényegi változásokat illeti, nos, bőven lesznek, akik fanyalogva fogják nézni, hogy a farkasemberséghez 2012-ben már nem feltétlen kell telihold, vagy hogy annak beálltakor nem feltétlen válik vérszomjas vadállattá a megharapott. Ez persze egy horror zsánerrel ellátott filmben biztosan bekövetkezne, egy MTV-s sorozat esetében, ami leginkább a tinédzserek és fiatal felnőttek szájízére lett szabva, elképzelhetetlen. A könnyebb befogadás érdekében el kell fogadnunk, hogy csak így lehet életben tartani a zsánert: változtatásokkal. Persze minden történésnél veszettül szólnak az éppen legtrendibb pop zenék, és a karakterek a lehető legközépiskolásabban viselkednek, de alapvetően könnyű belehelyezkedni a történetbe és annak alakulásába.teen_wolf_s01e01_kissthemgoodbye_net_1091_1.jpg

Az első szezon történéseit elnézve érdekes, hogy a teljesen klisés alapfelvetéstől mindössze tizenkét rész segítségével eljutunk egy komoly konspirációs és hierarchikus rendszerrel ellátott popkulturális történetig. Persze, mint már említettem, a sorozat első néhány része erősen döcög: a bevezetést már ezerszer láttuk és sajnos nem könnyíti meg a helyzetünket a durva színészi alulteljesítés sem. Tyler Posey és a történetben komolyabb szerepet kapó Colton Haynes az elviselhetetlenség határát súrolják, borzalmasan teátrálisak, néha kényelmetlen nézni és hallgatni a közös jeleneteiket. Emellett Lydia és Stiles a sorozat két érdekes karakterskicce, akik később komoly szerephez is fognak jutni. De ha később a színészi alulteljesítés bőven fel is oldódik, akkor érdemes arról is szólni, ami sajnos az első évadot bőven a sírba küldi: a CGI.

Televíziós sorozatok esetében mindig komoly gondot szokott jelenteni a kosztümökre és egyéb vizuális effektusokra költhető pénz, és érezhetően látszik, hogy a Teen Wolf - szóljon bár leginkább tiniknek, akik kockahasak láttán is aléltan tudnak az ágyba zuhanni - kicsi budget-vel rendelkezett. A sminkmunka, amit az átváltozásokkor látunk, kiváló, viszont a CGI már komolyan zavarja az ember szemét, és nem kell hozzáértőnek lenni, hogy asylum-szintű minőséget vehessünk észre.allison-arrow1.jpg Szerencsére a budget alacsony mivolta miatt nem mutogatják folyamatosan, amire alig volt pénz, szóval koncentrálhatunk a tényleges történésekre, karakterekre, és hogy összességében a Teen Wolf szól valamiről, előremutató céljai vannak. Persze ez az idő próbáját jelenti. Ha képes a néző átvészelni a kezdeti nehézségeket, egészen biztosan megfogja a karakterek közötti erős kémia, a mitológiát színesítő és továbbgondoló érdekességek a történetben, a fiatalos, könnyed hangvétel, és az egészen érdekes maszkmesteri munka. Kevesebb félmeztelenkedéssel egészen komoly címet vívhat ki a Teen Wolf a modern vérfarkas-témában.

A bejegyzés trackback címe:

https://egymozibuzi.blog.hu/api/trackback/id/tr9712085665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Egy mozibuzi kultnaplója

Érdeklődési köreimben elszenvedett élményeim mondatokká formált kivonatai

Friss topikok

Címkék

2016 (7) 6/10 (7) 7/10 (4) akció (8) amerika (4) animáció (6) animációs film (4) dráma (8) fantasy (4) film (16) horror (4) kaland (5) kritika (20) movie (17) sorozat (5) thriller (4) Címkefelhő
süti beállítások módosítása